måndag 12 november 2012

Fattigdom


Jag får tacka mina föräldrar för att de har gett mig den bästa gåvan man kan få i livet. "Fattigdom" Ja, ni läste rätt, fattigdom. Det gjorde att jag uppskattade och fortfarande uppskattar allt i livet, tar inget för givet, även om jag ibland glömmer bort det och behöver påminna mig själv. Jag är uppväxt med 4 syskon och man har inget annat val än att lära sig att dela med varandra. Mina föräldrar har aldrig varit rika, och hade jag något att klaga över, frågade mamma mig: 

Har du ett tak över ditt huvud? 

JA!

Har du kläder på dig?

JA!

Har du mat på bordet?

JA!

Har du människor som älskar dig?

JA!

svarade jag, bra sa mamma, vad mer behöver du då?

Något man kan reflektera över...så sant så sant kan jag bara säga i dag. Många barn i dagens samhälle är bortskämda och har ingen känsla för att sätta pris på det lilla de får i dag. Det ska vara mer och större, helst jul varje dag. Hur ska ett barn klara sig emot tuffa tider om man inte sätter rätt värderinger i deras vardag? Det överraskar mig inte att många blir mobbade i skolan eller även misshandlade, för dom kan inte försvara sig själva och är inte tillräcklig tuffa mot sin egen omvärld. 

Att skämma bort någon är alltid trevligt, men inte på bekostnad av uppfostringen. Barnen kommer att bli mesar och för varje litet problem kommer dom springa till föräldrarna för att få hjälp. Inte bra kan jag bara säga. Att ge ett barnen rätt självförtroendet och rätt värderinger gör att barnen tänker rationellt och med förnuft inför problemet och kommer klara sig utmärkt själva i de flesta situationerna. Jag kan bara säga att jämfört med min uppväxt som barn är dagens uppväxt "a walk in the park" och jag vet vad jag pratar om. Så tack för att jag fick uppleva fattigdom för det gjorde mig till den jag är i dag.  

2 kommentarer:

  1. ...alltid unik o klok..så himla rätt...o framf allt så intressnt med självupplevda händelser i livet. man kan alltid ha åsikter ju om de mesta..;-)...ja de e skrämmande att många ggr fejca vad som uppskattas i dag av våra barn o ungdomar..en otroligt tuff uppgift ni föräldrar har idag..jag e många ggr helt imponerad av er..o många ggr helt förtvivlad på o se er kämpa på..med så mkt press o stress som vi alla på ngt sätt tar del av..vara sej vi vill de el inte...att stå emot o vara tacksam i denna komersiella tid..o ge sunda värderingar till era barn..ni som kämpar med detta o era barn..ni e helt underbart starka..kram

    SvaraRadera
  2. im greatful to know you..throw your eyes...because thats open my eyes..to...take care;-)

    SvaraRadera