söndag 7 oktober 2012

Recept på Arancini


Det blev en succé bland vännerna, dom hade aldrig smakat Arancini förut. Vad glad jag blev! Här kommer mitt recept:

Koka upp 700g risotto ris med 1400g vatten och lite salt tills risotton har sugit till sig allt vattnet.Sen tar man 3 äggulor, en halv påse saffran, 100g riven parmesan ost och 100g smör och blandar allt detta i risotton. Låt risotton svalna så länge tills man kan ta den i handen utan att bränna sig.


Glöm inte att njuta av ett glas vin samtidigt som du lagar mat, det gör allt mycket mer spännande och det blir en njutning på högsta nivå.Fyllningen är gjord av 500g köttfärs, 500g passerade tomater, salt, peppar, olja, socker och gröna ärtor. 
Börja med att steka köttet i olja, sen blandas de passerade tomaterna i köttet, krydda med salt, peppar och socker.  Låt allt suga till sig i minst 25 min på medelstarkt temperatur. Innan allt är klart läggs ärtorna i, mängd efter önskemål. Låt fyllningen svalna lite innan du använder den.
Glömde att skriva i receptet att man behöver mozarella till fyllningen, så köp det och skär det i små tärningar. Slå 6 ägg i en skål till paneringen och  skorpmjöl i en annan skål(har här en med vanligt och en med glutenfritt skorpmjöl). 
Ta fram en kastrull som du fyller med raps- eller solrosolja. Den behöver du för att kunna fritera Arancini med.

När allt detta är på plats, kan ni sätta igång kastrullen med oljan, den ska bli super varm. 

Sen tar man fram en skål med vatten och blöter sina fingrar i den innan man tar en klump ris i händerna och formar riset till en snöboll. När det är gjort, sätter ni in pekfingret och skapar ett hål där ni kan hälla fyllningen i. 

Lite mozzarella först sen köttfärsen och lite mozzarella som avslutning. Stäng nu det hela så gott ni kan, doppa det i äggen och rulla sen i skorpmjölet. Lägg "bollen" försiktigt i den varma, bubblande oljan och fritera den tills den fått en gyllenbrun färg.

Klart att äta...det tar lite tid att lära sig att forma och fylla, men efter man har gjort några, blir det lättare och lättare. Vill man ha en god sallad till är det en bra komplettering till själva Arancini, och vågar man kan man även baka ett gott bröd till...Jag bakade en rosmarin focaccia, som passade perfekt till salladen. Lovar att det inte är så svårt att baka ett bröd, man behöver inte vara proffs för att kunna baka bröd hemma.
Om ni är intresserat av brödreceptet, kan jag dela den med mig, det är ingen hemlighet. Bara roligt att dela med sig av sina kökstalanger.

3 kommentarer:

 1. Jag får börja med att tack Carmelo och hans familj för en mycket trevlig middagsinbjudan.
  Kvällen var verkligen en upplevelse i både smak och utseende men åt andra sidan har jag inte förväntat mig något mindre av mästerbagaren.

  Denna maträtt har nu blivit en av mina favoriter och kommer att severas kontinuerligt i mott kök också.

  Kvällen och middagen bar med sig 10 stjärnor i betyg....Bravo Di bartolos!!

  SvaraRadera
 2. Jag skulle gärna vilja ha brödreceptet tack :)

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym,

  klart du kan få receptet, här kommer den:

  800g Vetemjöl
  150g Grov Grahamsmjöl
  50g Grov Rågmjöl
  25g Havssalt
  20g Jäst
  700-750g Vatten

  Topping: Olivolja/Rosmarin/Havssalt

  Behöver du annat säg till!  SvaraRadera