torsdag 8 november 2012

Spaghetti Western


Hade nyligen ett samtalsämne med en kompis om western filmer och det visade sig att vi båda tycker om samma typ av filmer, "Spaghetti-Western", ett namn på westernfilmer som under 60- och 70-talet producerades och regisserades av italienare. 

Ursprungligen var benämningen nedlåtande eftersom de flesta var lågbudgetproduktioner men med tiden kom flera "spaghetti-western-verk" att framstå som några av western-filmens mest betydelsefulla filmer. Intressant var, att man oftast bara hade en inspelning för varje scen, då man inte hade pengar för att kunna spela in flera scener och det kunde leda till att man sabbade en del av filmen eller inte...

I filmen "the good the bad and the ugly" händer det att en skurk skulle skjuta "the ugly" medan han sitter i badkaret och badar. Skurken kommer in tar upp pistolen och börjar prata om vad han hade gjort och inte....bla bla bla..."the ugly" tar sin pistol och skjuter skurken, samtidigt som han säger "if you have to shoot, shoot don´t talk" tydligen var detta en replik som inte var med i manuset men som blev så bra att den stannade kvar i filmen eftersom den kom så naturligt och utav en känsla... Jag tycker sådant är häftigt...ibland är improvisation och magkänsla det bästa.                              "Så om du ska göra något, prata inte om det, gör det!" 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar