måndag 5 augusti 2013

Så dricker du kaffe rätt i Italien


Det här med kaffe är lite speciellt i Italien

Kaffekulturen är inte som hemma i våra röda stugor, och det
finns en del att känna till  innan man stegar in på ett italienskt 
café eller en restaurang. 


Kaffe med mjölk är frukost


Så är det bara. Älskar du cappucino kan du få problem. Om du nu
tvunget måste ha mjölk i kaffet får det vara på morgonen, före kl 10,
och gärna till bords. Redan klockan 11 kommer de att höja ögonbrynen
om du beställer en cappuccino.
Café Latte innehåller också mjölk, ganska mycket till och med.
Följaktligen får du vara så snäll och dricka din latte före kl 10 på
morgonen. Och hallå, säg inte att du ska ha ”Latte”, utan säg
”un caffè latte” - annars får du ett glas mjölk (häpp!).
Macchiato är en espresso med lite varm mjölk. Och det knasiga
är att den kan du av någon anledning dricka när som helst på dagen,

trots att den innehåller mjölk.


Drick espresson i två klunkar

Under dagen dricker man espresso när man vill, gärna ofta. Men
italienarna beställer inte en espresso, utan lutar sig bara elegant 
mot cafédisken och mumlar "un caffè". Gör likadant, så ser det ut 
som om du har varit på skidsemester i Italien hur många gånger som 
helst! Espresson serveras i en liten kopp och ska drickas med två klunkar,
gärna på stående fot om du ska se riktigt cool ut. I Italien serverar man inte 
dubbel espresso som hemma i Sverige. Här dricker man ”un caffé”, men
oftare istället. Tänk på att på kvällen, vid middagen, ska du dricka kaffet 
allra sist. Du ska alltså inte envisas med att få in kaffet till desserten. 
Kaffet ska du dricka efter desserten. I Italien är ”un caffé” punkten 
efter en god måltid. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar