fredag 24 augusti 2012

Popeye mot alla odds

Karl-Alfred, engelskt originalnamn Popeye, är en seriefigur skapad av den amerikanske serietecknare E.C Segar och för första gången publicerad 17 Januari 1929. Karl-Alfred är en sjöman med pipa (närmare bestämt majspipa), och ett ankare tatuerat på armen. Han blir otroligt stark när han äter spenat. Några veckor efter lanseringen av Popeye, ökade spenat försäljningen med 33% över hela USA. Helt otroligt!! Popeye är faktiskt den första amerikanska hjältefigur långt innan Batman, Superman och alla dom andra kom till livet.

Skulle Popeye vara en person, då skulle han vara mig. Varför? Jag ser mig själv i honom, den lille killen som är blyg, naiv, godhjärtat och livet försöker att trycka ner honom. Han som inte är så språkbegåvad och oftast mumlar när han pratar. Men han ger aldrig upp och kämpar tappert tillbaka, och det gör han i form av att äta spenat. Spenaten är en metafor för när han öppnar burken och slänger i sig spenaten då blir han stark. Stark i sin tro, i sin övertygelse att han kämpar för det som är rätt (oftast för kärleken) och låter ingen komma i hans väg. Faktum är, om man inte tror på sig själv kommer man ingenstans. Absolut kan man ta ett råd av någon annan, men "in the end" är man själv om att ta beslutet. På gott och ont, även om man inte alltid tar rätt beslut, men det som inte dödar en, formar en för livet. 

Tidningen Metro offentliggjorde nyligen en artikel om att Karl Alfred hade rätt, spenat gör faktisk en stark. Karolinska institutet har bekräftat teorin om att spenat har alla dom ämnar som gör kroppen stark. 

Vi alla behöver något att tror på!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar