måndag 27 augusti 2012

Hur svårt kan det vara att hälsa?

Första dagen på jobbet igen, hade glömt hur svårt det är att hälsa...NOT!!! 

Säg hej på jobbet - det höjer humöret
 
En skriftlig instruktion att hälsa på arbetskamraterna - ska det behövas? 
Ja, tycker man på Blekinge Läns Tidning, som infört en särskild Hälsaprofil.
- Stämningen har helt klart blivit bättre, säger Pernilla Berghé, administrativ redaktör på tidningen.

 
Hälsaprofilen
 

• Man säger hej till alla på morgonen, man säger hej då till den närmaste omgivningen när man går hem. Man bör också hälsa i trappan, på väg till/från toaletten och i lunchrummet. "Huvudsaken är att man SER varandra. Att inte hälsa på varandra i dessa situationer upplevs som nonchalant".
• De anställda bör också sätta sig in i varandras arbetsuppgifter.
• Respekt för andras personliga utrymme bör visas, också rent fysiskt.
• Om någon är upptagen i samtal väntar man på sin tur: "Det är oartigt att klampa rätt in i någons samtal med en annan".

Efter en sammanslagning av sportredaktionerna på BLT och konkurrenten Sydöstran bubblade problemen upp till ytan – folk hälsade inte, vilket skapade stor irritation. Redaktionsledningen beslutade om flera åtgärder, däribland en skriven rekommendation om uppförande. I Hälsaprofilen står bland annat att man ska säga hej till alla man möter första gången på morgonen. Råkar man på samma person igen under dagen räcker det med en nick eller ett leende.

"Tramsigt"

- Visst tyckte en del att det var tramsigt till att börja med, men det har gett effekt. Nu hälsar folk nästan överdrivet artigt på varandra, men det är med glimten i ögat, säger Pernilla Berghé. Beteendevetaren Torsten Heinberg på Arbetsmiljöverket tycker spontant att en "hälsningspolicy" låter lite märkligt, men säger efter en stunds funderande:
- Ett ändrat beteende kan i och för sig ändra även den bakomliggande attityden – det kallas beteendebaserad inlärning. Och att hälsa är viktigt, det är ett mänskligt behov att bli uppmärksammad och bekräftad, säger han.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar